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SimMmoN PRESANT
COUNSELLOR AT LAW
55 LIBERTY STREET
NEW ;ORK

RECTOR 2~-6858

January 10, 1962

Mr. N. S.Hibshman, Executive Secretary
American Institute of Electrical Engineers
345 East 47th Street

Mew York 17, N. ¥X.

Dear Mr. Hibshman: Re: Merger Procedures

In reply to your letter of January 8th, 1962,
relative to the above matter, I beg to advise you as

follows:
AS TO VOTING PROCEDURE

Section 50 of the Membership Corporations Law
deals with the consolidation of a domestic membership
corporation. Subsection 8 ¢ thereof provides as fol-
lows with respect to organizations having in excess
of 500 members:

"8 ... e¢. In the case of each con-
stituent corporation having more than five
hundred members, subscribed and acknowledged
by the president or a vice-president and the
secretary or an assistant secretary of 'the
corporation, who shall make and annex an
affidavit stating that they have been author-
ized to execute and file such certificate by
the votes cast by two-thirds of the members
of such corporation entitled to vote thereon,
present, in person or by DProxy, at a meeting
held upon notice as prescribed in section
forty-three of this chapter at which a quorum
of the members entitled to vote with respect
to consolidation was present, in person or by
proxy, and the date of such meeting.’

In my opinion the affirmative vote is required
of two-thirds of the members entitled to vote on the
question, who are present in person or by proxy, at a
meeting held on due notice as required by Section Forty
Three of the Membership Corporations law at which a
guorum of the members entitled to vote on said question
are present in person or by proxy. You are not requiredd
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therefore, under Section 50, subdivision 8 c of said law,
to have the affirmative vote of two-thirds of the entire
membership of the corporation entitled to vote thereon
as set out in subdivision 8 b.

I wish to call to your attention that Section 52
of the Membership Corporations Law.requires that the Court
be intormed whether any votes against adoption of the agree-
ment of consolidation were cast, and further provides: "If
the court shall find that the interests of non-consenting
members are or may be substantially prejudiced by the pro-
posed consolidation, the court may disapprove the agree-
ment or may direct a modification thereof." The Court may
even request a hearing on the matter and give notice to
the interested parties. Of course, the tabulation of the
votes for and against must be carefully noted.

AS TO BOARD RECOMMENDATIONS

The vote of the membership referred to in Section
50, subdivision 8 ¢, is not, in my opinion, a vote to
amend your Constitution. It is rather a vote by the
members to approve or disapprove an agreement of consolida-
tion of two membership corporations into one, upon certain
terms and conditions, and after approving it, the members
usually authorize (1) the officers to execute the agree-
ment, (2) to apply to the Court for its approval, and (3)
to cause the Certificate of Consolidation and the required
papers to be filed.

By reason thereof, I do not believe that the time
schedule referred to in said letter, relating to the
recommendations of your Board to the amendment of your
Constitution, is applicable to the vote in question.

Voting on the question should not be by mail ballot
but by votes cast in person or by proxy at a meeting duly
called upon notice as required by law at which a quorum is
present.

I would suggest that the Board of Directors of AIEE
first approve the agreement of consolidation, etc., before
it is put to a vote of the membership.

I understand that if February 15th, 1962, mentioned
in the said letter is not a date line, such prior approval
by the Board can be accomplished in sufficient time,
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I have been unable to find in going over your
Constitution and By-Laws "Quorum Requirements'" other than
for your annual membership meeting. Section C 90.010 of
your Constitution states: "A quorum at the annual meeting,
in person or by proxy, shall consist of not less than one
hundred voting members as defined in C 20.110".

In connection therewith, I wish to call to your
attention Section 20 of the Membership Corporations Law
which reads, in part, as follows:

"....The by-laws of any such corporation may make
provisions that .....The number of members, not
less than one-third, or, in any such corporation,
except a cemetery corporation, if one-third be
nine or more, not less than nine, or in any such
cemetery corporation, if one-third be five or more,
not less than five, to constitute a quorum at its
meetings. b

‘ In the case of Matter of N. Y. Electrical Workers
Union v. Sullivan, 122 A, D. 704, the Court there dealt
with Section 8 of the Membership Corporations Law, now
Section 20 of said Law, and stated that if there was no
limitations in the By-Laws as to what constituted a
quorum "that we must be governed by Section 8 of the
Membership Corporations Law, of which the fair intendment
is that a quorum should be not less than one-third of the
members unless specifically provided that if one-third be
nine or more, it be not less than nine'",

The Court similarly held in the Matter of Di
Silvestro v. Sons if Italy Grand Lodge, 130 Misc. LO4,

I thought I would pass this/%%%%%ﬁation along in
the event you contemplate voting on the consolidation
question at a meeting of the members other than at your
annual meeting. If you intend a specilal meeting, kindly
let me know so that I may send you a more detailed
analysis of the requirements.

If you desire any further information called for
by your said letter, . please feel free to get in touch
with me.

Sincerely your?z;B
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Cleveland on Thursday, January 11, 1962. At thet time, he would like to
have your advice on two subjeets.

tors of IRE n mmmwnwmmmmwmwm
week of March 1902. It would be desivable, if legal, for the two Dosrds to
take action within & few days of each other. The question is whether

"approvel in principle” given by the ATEE Board e Pebruary 15 would
tinme ® thet the IRE Doand acte. This will barely give us time them to meet
the April 1 dete when we have to mail the Constitutiomsl ballot to the




Mr, 8. Presant s 1/8/62

The val of an oniinary smendmentin the Constitution requires only a
' vote. JNowever, if this consolidation whieh involves a whole new
Constitution must be put out for a complete membership vote, the picture is

to have fimm legal guidance in this connection. I hope that you and Mr. Tobin
of the IRS Counsel car get together on this end give the Committee (in youwr case
through Mr. Chase) the desived & sdvice in time for thelr meeting on January 11.

- If necessary, 1t could be given by telephone first thing in the morning of
- Jeanuary 11, but it would be bvetter if it could be srrenged in writing before

f? i ‘M t’” ™
Cordially yours,
_ , N, 8. Hibehopan
NSk amd Executive Secretary

cc: Mr. W. H. Chase
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